Ga naar de hoofdinhoud

Onze aanpak

Kinderen en groenten? Dat gaat niet altijd even gemakkelijk samen. Kinderen hebben van nature een voorkeur voor zoete, vette smaken – en groenten zijn niet zoet of vet. Daarom moeten ze het leren eten en soms wel vijftien keer proeven(!) voordat ze een smaak leren waarderen. Spoony neemt kinderen spelenderwijs mee in hun smaakontwikkeling door te proeven, te ruiken, te voelen, te leren én te spelen. Dit doen we niet alleen met onze kidsproof maaltijden, maar juist ook met leuke (smaak)activiteiten.

Foodtainment

Hoe krijg je kinderen van 0 tot 12 jaar dan geïnteresseerd in groenten en fruit? 

Door er speelse activiteiten en een belevingswereld aan te koppelen. We combineren eten met entertainment, om zo gezonde eetgewoonten te bevorderen. We verrijken het eten met educatieve middelen, waardoor kinderen spelenderwijs gezond eten ontdekken. Zo zorgen we voor een positieve associatie, waardoor kinderen eerder geneigd zijn te proeven en er zelfs twee keer zoveel van eten! Zo wordt groenten eten kinderspel.

Op het kdv

Hoe voelt, ruikt en smaakt een pompoen? Wat hoor je als je zachtjes klopt op de pompoen? Hoe voelt de binnenkant en hoeveel pitjes tel je? Hoe smaakt de pompoen rauw, gekookt of gepureerd? Met avontuurlijke verhalen, recepten, spelletjes en knutselactiviteiten nemen we kinderen van 0 tot 4 mee op smaakavontuur.

Op de bso

Kinderen van 4 tot 12 jaar gaan spelenderwijs aan de slag met voedseleducatie en ontwikkelen zo hun voedselvaardigheden. Het ontdekken van gezonde voeding wordt een feestje! Op de buitenschoolse opvang organiseren we bijvoorbeeld sinds 2020 samen met stichting Spoony de Gezonde Smikkelweken. Het grootste groente inspiratie programma voor kinderen in Nederland, jaarlijks gaan 10-duizenden kinderen op zo’n 1.000 bso’s met ons op een vrolijke ontdekkingstocht. Spelenderwijs ontwikkelen ze voedselvaardigheden en doen zij kennis op over gezonde en duurzame voeding. Leuk, lekker én effectief!


Voor de pm'er

Niet alleen kinderen nemen we spelenderwijs mee op smaakavontuur, ook de pedagogisch medewerker bieden we concrete tips & tricks voor de praktijk. Voor veel pedagogisch medewerkers geldt dat zij de keuzes van de organisatie in de praktijk moeten brengen, maar niet altijd weten hoe ze dat het beste kunnen doen. Ze hebben kennis en handvatten nodig om bij kinderen en ouders voor verandering te zorgen.

Waarom spelenderwijs leren werkt

Wél spelen met je eten!

Onderzoek toont aan dat kinderen beter nieuwe smaken accepteren als ze hiermee op een positieve en interactieve manier in aanraking komen: 

  • Multisensorische ervaring: Een studie gepubliceerd in Appetite (2015) toont aan dat activiteiten waarbij kinderen groenten aanraken, ruiken en proeven hen helpen om onbekende smaken te accepteren. 

  • Effect van verhalen: Onderzoek van de Radboud Universiteit laat zien dat verhalen over dieren die groenten eten – zoals een konijn dat wortels eet – kinderen aanmoedigt om zelf ook wortels te eten. Ze eten daarna zelfs twee keer zoveel! 

  • Herhaling en plezier: Het Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics (2017) benadrukt dat herhaaldelijk en speels kennismaken met gezond eten angst voor nieuwe smaken vermindert en gezonde eetgewoonten bevordert.