Hapje voor hapje: het belang van de eerste 1.000 dagen
1. Gezonde voeding tijdens de eerste 1.000 dagen
Gezonde voeding in de eerste 1.000 dagen is een grote trend in de wereld van voeding. Waarom? Onderzoek laat zien dat voeding in deze periode bepaalt hoe het lichaam later functioneert. Ook je smaakvoorkeur en eetgewoontes voor de rest van je leven worden dan ontwikkeld. Alleen hoe een kind voeding ervaart en wat het nodig heeft, is heel anders dan bij volwassenen. Het is helemaal niet erg als jouw kindje zijn hoofd weg keert van jouw favoriete maaltijd.
2. 100% kidsproof = minimaal 10 tot 15 keer op tafel
Baby’s hebben van nature een voorkeur voor zoete en vette smaken. Deze smaken proeven ze ook in moedermelk en lusten ze dus al. Andere smaken, zoals bitter en zuur, zijn echt even wennen. Het is bewezen dat kinderen 10 tot 15 keer iets moeten proeven voordat ze het lekker vinden. Jammer, omdat we na 3 keer proberen het meestal al van het menu schrappen, denkende dat onze kinderen het niet lusten. Bovendien moet je er ook rekening mee houden dat iedere peuter wel een periode heeft dat hij ‘nee’ tegen alles zegt. Dit wordt ook wel ‘neofobie’ genoemd. Je peuter keert zich af tegen het nieuwe. Wist je dat dit eigenlijk heel natuurlijk is? Dit beschermt jouw kleine tegen het opeten van zijn legoblokjes, maar zorgt er ook voor dat ze een nieuwe groente niet willen proberen.
Hoe krijgt Spoony 80% van de peuters aan de vis, couscous en linzen? De truc is om het recept te vinden dat de mondjes open krijgt. Sperziebonen op het menu? Ga ze eens stomen, koken, wokken, toevoegen aan een curry of door een pastasaus pureren.
3. 100% kidsproof = creatieve smaakcombinaties
Om goed te groeien, hebben kinderen veel voedingsstoffen nodig. Niet gek als je bedenkt dat ze tussen hun 1e en 4e levensjaar elk jaar gemiddeld 2 kilogram aankomen en 10 centimeter groeien. Tegelijkertijd hebben ze maar een kleine maag, waardoor het belangrijk is dat elk hapje vol waardevolle voedingsstoffen zit. Groenten en fruit zijn dus de beste vrienden van je peuter: rijk aan essentiële bouwstoffen. Maar tja… wat als ze niet in de smaak vallen? Met slimme smaakcombinaties kun je saaie gezonde smaken omtoveren tot een kidsfavoriet. In Zuid-Korea is dit lievelingsgerecht een stoofpotje met rund, kiwi en groenten. De vitamine C in de kiwi helpt het lichaam om het ijzer uit het vlees beter op te nemen. En het is nog lekker ook – een echte win-winsituatie!
4. 100% kidsproof = zachte en toegankelijke textuur
Ook textuur speelt een belangrijke rol. Vast voedsel eten moet je leren. Een pasgeboren baby kan gelijk drinken, maar voor vast voedsel moet je eerst een bepaalde motorieke ontwikkeling doormaken. Het lijkt misschien heel easy maar kauwen en slikken is een grote uitdaging als je zes maanden bent. Daarom kan te veel textuur in het begin afschrikken. Het is prima te beginnen met een zachte puree en daarna op te bouwen naar grotere stukjes en bite.
5. 100% kidsproof = zo min mogelijk zout
Baby’s en dreumesen zijn de beste fijnproevers! Ze hebben dubbel zoveel smaakpapillen en hierdoor een veel verfijndere smaak. De smaakbeleving is daardoor veel intenser. Grote kans dat jij een peuterproof maaltijd flauw en smaakloos vindt, maar jouw kleintje ervan smult.
"Daar lik ik al mijn acht poten bij af!"

100% kidsproof!
Koken voor kinderen vraagt om een speciale aanpak. De koks van Spoony toveren pure ingrediënten om tot toegankelijke en onweerstaanbare gerechten die aansluiten bij de vijf punten die we hierboven noemden. Zo maken laten we ieder kind smullen van gezond eten en helpen wij je het beste te halen uit die belangrijke eerste 1.000 dagen.
Op 't menu bij ons
Spoony kookt verse warme maaltijden voor de kinderopvang. Maaltijden zonder poespas en speciaal voor kinderen ontwikkeld. Voor iedere smaak en budget een passend menu. Nieuwsgierig geworden hoe dat er uit kan zien?